Luxusní
Kuchyňská prkénka

S námi vaření teprve začíná

Povídání o dubovém prkénku

Dneska jsem měla chvíli času poslouchat manžela, když mi vyprávěl o dubu.

A fakt to bylo zajímavý povídání.

On totiž vyrábí další  krásný rustikální prkýnka, co jsou nejdřív světlý – ale pak, když se třeba přes noc nechají v takové zvláštní utěsněné igelitové plynové komoře, (kam se k nim strčí i nádoba se čpavkovou vodou) – tak ztmavnou.

Tady je taková orientační tabulka, na které vidíte, za jak dlouho dub ztmavne.

Někdy do oříškovo-hněda a někdy skoro do černa.

Zásluhu na tom má právě reakce čpavku, který z té čpavkové vody uniká jako plyn do prostoru. A vchází do vrstev dřeva, kde se popere s tříslovinama.

Znáte tu svíravou chuť po kousnutí do nezralého jablka? Tak to je přesně ono! Třísloviny jako Brno. Jinak se prý taky nacházejí ve slupkách ořechů, v zeleném čaji, v dubové kůře a třeba i v trnkách.

Čím déle reakce čpavku a tříslovin probíhá, tím je dřevo pak tmavší. Ale nebojte, i když je čpavek plyn fujtajblovej, smrdí jak bolavá noha a sám o sobě způsobuje i poleptání kůže a při vdechnutí naleptává plíce, kuchyňské prkénko je zdravotně nezávadné, protože čpavek se po obarvení dřeva vypaří jak pára nad hrncem.

Co mě ale nejvíc překvapilo?

To, že dubové dřevo se prý čpavkuje v podstatě samo. Ze vzduchu. V něm se totiž čpavek přirozeně vyskytuje. Takže kdybyste nechali dubový stůl jen tak stát bez jakékoliv povrchové úpravy, za sto let vám ztmavne sám.

Uvidíte to třeba na hradech a zámcích.

Dubový nábytek je tam černý jak pekelníkova bota. Přestože ho nikdy ničím nemořili. Právě díky působení čpavku ve vzduchu a tříslovin v dubovém dřevě.

A dubový prkýnka taky tmavnou kvůli železu.

Jo. Pamatuju si, že když jsem byla malá, měli jsme doma veliký dubový prkýnko černý jak noc. Vždycky když jsem chtěla „vařit“, dala mi ho máma na dvě židle a já do něj bouchala malou paličkou na maso, zatímco ona vařila po dospělácku vedle mě.

Protože maso v sobě obsahuje železo, dubový prkýnka po něm tmavnou stejně jako po čpavku. Zajímavý, co? Proto je lepší prkýnka z dubu na zpracování masa nepoužívat. Ale opět se nebojte, masem naklepaným na dubovým prkýnku se neotrávíte.

A tady jsou ZATÍM polotovary těch dubových zázraků, které pro e-shop chystáme.

cpavkované kuchynske prkenko