Proč dřevěné prkénko

Proč dřevěné prkénko?

Deset důvodů, proč si pořídit dřevěné kuchyňské prkénko

1. Je z přírodního materiálu

Dřevo je jedním z nejstarších materiálů, ze kterého se vyráběly pomůcky do kuchyně. Všechno, co stačilo k tomu, aby se dílo povedlo, byl kus dřeva, pila, sekyrka, dláto, šikovné ruce a čas – a za chvíli byla lžíce, naběračka, miska, pohár či žejdlík na světě. A dnes tomu není jinak. Dřevo má duši a dokáže zahřát u srdce.

Naproti tomu plast je, jak jeho jiný název napovídá, umělá hmota. Výdobytek moderní doby. Srdce vám nezahřeje. A o duši nemůže být ani řeč.

2. Pochází z obnovitelného zdroje

Dřevo je snadno dostupná a obnovitelná surovina. Podle statistik u nás dokonce počet zalesněných ploch stoupá, takže obavy z odlesnění Česka jsou zcela liché. My pracujeme se dřevem především českých listnáčů – buku, javoru, třešně, švestky, ořechu i dubu. Se dřevem neplýtváme, vyrábíme prkénka i ze dřeva, které nám zbylo z výroby jiných věcí než prkének. Snažíme se zužitkovat i ty nejmenší kousky.

Plastová prkénka nepocházejí z obnovitelného zdroje. Při jejich výrobě dochází k zatěžování životního prostředí a v zemích, ve kterých se vyrábějí, jen zřídka dbají na nějaké normy, které by životní prostředí chránily.

3. Snadno se opraví

Pokud dojde k poškození kuchyňského prkénka ať už krájením, seschnutím nebo třeba položením horkého hrnce na jeho povrch s poškozením horní vrstvy, lze jej broušením či slepením snadno opravit. Z prkénka na krájení je tak najednou zcela nový kus.

Plastové prkénko, které časným používáním „vykrájíte“, nebo které se horkem zkroutí či popálí, bohužel opravit nelze. Musíte si prostě koupit nové.

4. Snadno se recykluje

Kuchyňské prkénko ze dřeva recyklujete snadno. Lze z něj udělal po menších opravách nové, nebo z něj můžete udělat dvě malá servírovací. A nebo ho můžete spálit.

Plastové prkénko naproti tomu musíte vhodit do tříděného odpadu, musí se pak odvézt jinam, kde ho stroje rozsekají na maděru, načež se roztaví a teprve pak se z něj možná vyrobí něco dalšího. Ekologická zátěž je u plastových prkének neoddiskutovatelně vyšší a dražší než u prkének dřevěných.

5. Je antibakteriální

Dřevo je přirozeně antibakteriální díky jeho vlastnosti pohlcování tekutin. Pokud na dřevěném prkénku něco, co obsahuje tekutiny, nakrájíte, ať už je to maso, zelenina, nebo ovoce, dřevo tuto tekutinu je schopno vsáknout do sebe a v určité míře nabobtnat. Tak se buď přebytečná tekutina vymáčkne zpět na povrch – a vy ji umyjete, nebo je uzavřena ve dřevě samotném – a není jí tak umožněno kontaminovat další potravinu, kterou na dřevěném prkénku budete krájet poté. Tekutina je následně vstřebána dřevem samotným – a tak je zabráněno množením bakterií.

Plastové prkénko takovou schopnost nemá. V každém zářezu, který na prkénku nožem uděláte, se tak hromadí tekutina například z masa. Vymýt ji do poslední kapky je téměř nemožné. Proto u plastových prkének (jak dokázaly mnohé studie), je hrozba kontaminace potravin nebezpečnými bakteriemi mnohem větší než u prkének dřevěných.

6. Netupí nože

Dřevěné prkénko je k vašim nožům velice shovívavé. Dobře opečovávané prkénko tupí nůž velice pomalu. Nejméně jej tupí takzvaná end-grainová prkénka, to jsou ta, co vypadají jako řeznický špalek. Dřevo v nich je sestavené většinou ze čtverečků příčně řezaného dřeva, takže nikdy nekrájíte přes vlákna.

Dřevo se nedá srovnat ani s bambusem. Ten patří sice mezi rychleji obnovitelný zdroj než dřevo (roste několik centimetrů denně), ale protože je dutý, je ho na prkénko potřeba hodně. A lepidla je třeba ještě víc. A právě lepidlo je to, co na bambusovém prkénku škodí vašemu noži nejvíce. Je tak tvrdé – a je ho tam bohužel tolik – že dokáže ztupit velice rychle i kvalitní japonské nože nejvyšší kvality.

O skleněném, keramickém nebo kamenném prkénku nemá v tomto směru vůbec cenu něco psát.

7. Je dekorativní

Krásné kuchyňské prkénko ze dřeva udělá parádu v každé kuchyni. Při správné péči bude stále skoro jako nové. Dá se vyrobit téměř v nekonečném výběru dezénů, barevných kombinací, tloušťkách, délkách, šířkách, s nožičkami i bez, s odtokovými žlábky i bez, oboustranné, jednostranné, na pověšení, kulaté, obdélníkové, čtvercové – a vždycky krásné.

Umělohmotná prkénka mají tendenci držet si obarvení od potravin, rychleji je poškodí nože, cokoliv horkého na ně položíte, zanechá značku, ďolíček, o barevných kombinacích se nedá mluvit, vydrží pár měsíců či let. O dekorativním kousku do kuchyně lze mluvit jen stěží.

8. Je doživotní

Pokud se o dřevěné krájecí prkénko budete správně starat, troufám si tvrdit, že vás přežije. A když ne, jak už bylo zmíněno, dá se opravit. Stará část se vyřízne, místo ní se vlepí nová, broušením se ze starého prkénka dá udělat za chvilku nové (a možná ho ani nepoznáte).

Plastové prkénko vám tak dlouho nevydrží ani náhodou. Skleněné jakbysmet. Opravit nejde. Jen vyhodit.

9. Je zdravotně nezávadné

U dřevěného prkénka koupeného od truhláře si můžete být 100% jisti, že si pořizujete zdravotně a hygienicky nezávadný produkt. Tím totiž dřevo je. Čas na kvalitu a zdravotní nezávadnost dřevěného krájecího prkénka nemá vůbec žádný vliv. Možná vám přímém světle trochu vyšisuje, ale to je tak všechno.

U plastového prkénka (většinou vyrobeného v daleké Číně) naproti tomu nemáte záruku toho, z čeho je vyrobené a co do hmoty během zpracování přidali, vůbec žádnou. Světlo a teplo může mít na kvalitu plastu také negativní vliv, takže s časem nebezpečí stoupá.

10. Jeho koupí podpoříte českého řemeslníka

Je dobré vědět, odkud věc, kterou si kupujete, pochází a kdo ji vyrobil. Ještě skvělejší je, že pro naše prkénka si můžete zajet osobně, na našem webu si můžete prohlédnout, jak to u nás vypadá a kdo konkrétně za výrobou malých dřevěných, ale potřebných zázraků do kuchyně stojí. Kdykoliv vám rádi zodpovíme vaše otázky týkající se krájecích prkének ze dřeva, které vyrábíme. Pokud byste chtěli vyrobit prkénko na míru, stačí si říct.

Kontaktovat nás můžete mailem, telefonicky, nebo přes kontaktní formulář na webu. Máme i facebookové stránky, fotíme na Instagram, zajímavosti o prkénkách najdete i na našem blogu, občas pípneme i na Twitteru. Všude tam se o nás a naší práci můžete dočíst. A pokud si od nás nějaké krásné prkénko koupíte, podpoříte tím zlaté české ruce.

Plastová prkénka se většinou vyrábí v Číně. Těžko tedy budete získávat informace od anonymního výrobce, mnohdy se ani na etiketě nedočtete, kde vlastně prkénko z plastu vyrobili. Často takové prkénko ani etiketu nemá. Jeho koupí podpoříte neznámou firmu, která horko těžko dodržuje výrobní standardy, pracovní podmínky a než se prkénko dostane k vám, výroba, distribuce a prodej zatíží životní prostředí.

Doufáme, že jsme vás přesvědčili, že české dřevěné krájecí prkénko je lepší než bambusové, skleněné, keramické, kamenné, gumové a kdoví jaké jiné. Budeme rádi, když jedno od nás bude dělat radost vám.